maanantai 15. maaliskuuta 2010

Pirkanhiihto, mallia reppu. 13.03. 2010

Näin runsaslumisena ja hienona talvena olisi ollut mitä otollisimmat olosuhteet harjoitella Pirkanhiihtoa varten.
Kovat pakkaset, pienet sairastelut ja vaivat vaan rikkoivat turhan hyvin harjoittelua.
Vielä kun kipinä hiihtoon syttyi vasta loppiaisena, niin ei niitä harjoituskilometrejä juuri ehtinyt kertyä.
Mutta kun vaimo suoriutui omasta hiihdostaan varsin helpon tuntuisesti ja sitten vielä yllytti reppuhiihtoon, niin olihan se sitten kokeiltava.
Ennakkoon hirvitti eniten toi mun polvi, sehän on edelleen hieman kipeytynyt juoksulenkkien jälkeen. Perinteisen hiihtoa se on jotenkin kestänyt, siksi uskaltauduin 90 kilometrin taipaleelle, tarkoituksena edetä hissukseen polven kanssa vuoropuhelua käyden.

Minkäänlaista tankkausta ei tullut tehtyä, tämä olisi ollut kyllä tarpeen, minkä tulin sitten myöhemmin karulla tavalla huomaamaan.

Herätys oli varsin aikaisin, varttia vailla viis kello helähti soimaan, siittä nopeat aamutoimet ja matkaan kohti Teivon ravirataa, mistä olisi sitten kuljetus lähtöpaikalle Niinisaloon.
Kauaa ei autoa tarvinnut odotellea ja perilläkin oltiin vähän yli kuusi. Ilmottautumiset ja tyhjennysharjoitukset kun oli tehty niin pääsin matkaan, muutamaa minuuttia vailla seitsemän.

Keli oli mitä hienoin, aurinko paistoi ja pakkasta Niinisalossa varsin maltillisesti n.-7º
Ladut vaan olivat jäiset ja karkeat, selkeesti liisterikeli, mutta minäpä lähdin matkaan teipeillä.... Väärä ratkaisu !
Ensimmäiset kuusi kilometriä kun oli hiihdetty, huomasin ettei toisessa sivakassa ei ollut pitoa lainkaan.
Vilkaisu pohjaan keroi että teippi oli sieltä täysin kaikonnut ja toisestakin lähes kokonaan.
Olin laittanut teippejä mahdollisimman lyhyelle matkalle jotta se ei luistoja kinnais. Mahdollinen pidon puute oli tarkoitus sitten hoitaa purkilla. Matkaan varasin Startin synteettistä +-2.sta ja Roden legendaarista jokakelin -1º - -3º superia. Tarkoitus oli myös ottaa porkkanaa mukaan, mutta en löytänyt sitä mistään.
No sitä +- 2.sta sitten hinkuttelin pohjaan paksut kerrokset ja sillä viissiin pääsi aina sen kymmenen kilsaa, jonka jälkeen oli voideltava uudelleen.
Toinen harmittava seikka liittyy sitten siihen tankkaukseen. Mun oli tarkoitus hoitaa nesteytys juomarepulla johon olin käynyt ostamassa uuden kahden litran juomapussin. No arvaahan sen kuinka kymmenen millin letkun käy talvipakkasella, jäähän veti...
Siinä sitten paineltiin yli 40 kilsaa puolenvälin ensimmäiselle huollolle ilman juotavaa. Yhden nutridrinkin ja hieman geelejä sain tosin sisuksiini, mutta ei niillä nestevajausta juuri paikata.

Nämä vastoinkäymiset heitti hetkeksi pahoja varjoja mielialaan, mutta sain onneksi itseäni niskasta kiinni ja päätin vapauttaa sisäisen optimistini.
Vauhti oli alusta alkaen samaa millä normilenkkini olen heittänyt. Ennakkoon kyllä olin ajatellut, että sellaista hyvin kevyttä vauhtia olisin lähtenyt liikkeelle, mutta eihän sitä malttanut.
Sykkeet oli kuitenkin hitusen matalammat mitä maratooneilla yleensä, niin en rassannut ajatuksella enempää mieltäni

Ensimmäisen kolmanneksen hiihtelin kokolailla itsekseni, mutta toisella kolmanneksella sain seuraa yhdestä ikipirkasta ja hänen nuoremmasta kaveristaan. Ajattelin että siinä vauhdissa olisi hyvä pysyä, niin ei sitten tule ajettua itseään aivan sippiin turhan aikaisin. Se oli viisautta !
Siinä puolenvälin jälkeen alkoi jo ensimmäisiä väsymyksen merkkejä hiipiä puseroon, mutta ei vielä mitään kummempaa.
Etukäteen jännitti ne muutamat laskut joista olin etukäteen kuullut. Mähän olen tosi huono laskeen mäkiä, kankea ja kömpelö kuin mikä !Vielä kun ne mäet oli jäisiä niin täytyy sanoa, että kyllä vähän hirvitti.
Yllättävän hyvin ne kuitenkin meni, auraamalla niin pitkään kuin mahdollista ja sitten kyyryssä polvet täristen ja silmät kiinni...

Rokkakosken nousutkaan ei tuntunut kyllä yhtään pahoilta, olin lisännyt pitoa juuri niitä ennen joten ei tarvinnut käsien varassa niitä roikkua.
Siinä 70 kilsan kohdalla sitten ilmoittelin vetoavuilleni, että lähden tästä hissukseen vauhtia kiristelemään, he jäivät vielä voitelemaan suksiaan, mikä olisi kyllä ollut myös viisautta.
Siellä soramontulla ennen maalia kun multa katosi pito sitten kokonaan, ajattelin että kyllä mä loppuun runnon vaikka mikä olis.
Huvitinpa itseäni vielä lopun jäisissä nousuissa heittämällä loikalle, turhaa riehumista, olishan sitä ollut matkaa, mihin voimat hukata.
Viimeiset kilsat oli kyllä todella roskaista latua, mutta se meni kun tiesi että kohta tää loppuu.
Niinhän se myös teki.
Maalissa toppasin kelloni aikaan 8:50:55. Tarkistuskortin vaihdoin mitaliin ja siittä painoin suoraan pukkariin istuskeleen.

Siinä sitten tuli istuttua varsin pitkä tovi, tuntui ettei jätkä ole ihan kuosissa.
Onneksi siinä mukana raiatussa repussa oli nyt sitä nestettä tarjolla, letkukin oli jo suvainnut sulaa joten sain nestevajetta siinä paikatuksi. Olo koheni ja uskaltauduin saunaan.
Siinä omaa ylivertaisuutta ihastellessani siihen viereen tuli äijänkäppänä. Muut saunojat häntä sitten onnittelemaan ja onnittelujen syykin selvisi. 40. Pirkanhiihto takana !!! RESPECT !!!!
Jos jokaiseen pirkkaan tästä etiäp päin osallistuisin, niin 80 vuotiaana olis sama määrä kasassa, jos edes hengissä olis silloin !

Varsin hyvät fiilikset jäi. Liukas keli auttoi kyllä varmasti. Toisaalta valmistautuminen olisi voinut olla parempi kuten myös hiihdon aikainen huolto, nyt siis sitä puolenvälin huoltoa ja yhtä ylimääräistä huoltoa lukuun ottamatta oli homma omalla vastuulla.
Keskisykkeeksi muuten tuli nyt 156 ja maksimiksi 183

Tämä reppuhiihto lasketaan myös mukaan Pirkankierrokseen, jos sellaista yrittäis. Seuraavana siis pyöräily.
Kaipa sitä täytyy yrittää jos toi polvi vaan antaa siihen luvan.
Tämän rasituksen se otti suht hyvin, aamulla tosin jäykkä ja turvoksissa, mutta ei enää sitä seuraavana aamuna.

Lihaksisto muutenkin varsin OK toisin kuin yleensä pidempien juoksujen jälkeen.
Ens vuonna vaan enemmän kuin parisataa kilsaa ennen Pirkkaa, niin hyvä tulee !?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti